Kommer du ihåg när du var liten?



Kommer du ihåg när du var liten då du låg i sängen och hörde mamma och pappa prata ute i vardagsrummet och du hörde även det dova ljudet från tv:n. Då föräldrarna hade gäster och de vuxna skrattade medan du hade blivit nattad för kvällen. Kommer du ihåg hur skratten blev allt högre ju längre in på natten det blev? Lite visste du om världen, att det var den starka drycken i deras glas som fick de vuxna att bli allt mer högljudda. 

Kommer du ihåg när du var liten då mammas röst och kramar kunde lugna dig, du kunde känna dig trygg för världens alla faror. Mamma var bäst när du var liten, hennes doft kunde göra att du somnade så lätt, så lätt.


 Kommer du ihåg när du var liten och sprang i skogen om sommaren? Du lekte, plockade blommor och låtsades vara någon annan än den person som du egentligen var. Med barnaspring i benen och en fantasi som var väl över medel kom du långt.

 Kommer du ihåg när du var liten och allt var så fantastiskt lätt? Skratten, lekarna, fantasin som du en gång hade gjorde livet så mycket lättare.

 Vad hände med mammas trygga doft som du blev lugn av? Vad hände med den förtrollade skogen? Vad hände med lekarna? Vad hände med fantasin? När blev du en vanlig människa och vart tog prinsessan vägen? Den där prinsessan som du träffade på i skogen då du hade barnaspring i benen. Den där prinsessan var du och hon försvann den dagen du insåg att fantasi är inget för dig, den dagen du insåg att du skulle bli vuxen, på riktigt.

 

En liten kommentar dock, vem har sagt att du inte kan vara vuxen och behålla din fantasi? Det ska jag säga
 dig, Kärleken får små barn att bli vuxna och tappa tron på sin fantasi. Den typ av kärlek mellan en pojke och en flicka som avslutas med ett brustet hjärta. Denna typ av kärlek existerar inte i böckerna som läses för oss som barn. Vi får lära oss om ”och så levde de lyckliga i alla sina dagar”. Vuxna läser för oss då vi är små och de läser om en värld utan mobiltelefoner och facebook. Den värld som de vuxna läser om för sina barn existerar inte idag och det gör inte heller uttrycket ”och så levde de lyckliga i alla sina dagar”.

Likt förbannat försöker du jaga efter dina små pusselbitar till ditt perfekta "och så levde de lyckliga i alla sina dagar". Precis som den prinsessa du en gång var ger du aldrig upp drömmen om din perfekta prins.


RSS 2.0